5 saker att tänkta på när du ska köpa vigsel- och förlovningsringar; Så får du mer för din budget!





Gissningsvis så funderar du som läser det här på att köpa en eller flera diamanter. Kanske till en förlovningsring eller en vigselring. Oavsett vilket smycke du tänkt köpa så är det klokt att bestämma en budget och försöka hålla sig till den. Här ger jag mina bästa tips på hur du få ut mest av just din budget.

1. Pruta
Inför ett bröllop så köper brudparet ofta mer än ett smycke (det är förlovningsringar, vigselringar, smycke till bröllopet och kanske en morgongåva). Prata med din guldsmed, kanske går det att få rabatt?

2. Jämför hantverket
Prata med flera olika guldsmeder/juvelerare och jämför priserna och arbetet. Tänk inte bara på priset utan på vad du får för pengarna! Låter kanske simpelt men det är lätt att glömma. Det är skillnad på en ring som gjorts för hand och en som massproducerats. Fundera på vad som är viktigt för dig.

3. Diamantens kvalité (fyra C)
Att jämföra pris på diamanter är dock inte helt lätt då man alltid jämför äpplen och päron eftersom det så gott som alltid är något som skiljer vad gäller kvalitén (de fyra C:na). Läs på så du är väl förberedd på vad du ska titta efter. Du hittar bra information på GIAs hemsida om "the four C:s" (Carat, Colour, Clarity, Cut).

Diamanter av högre kvalité är naturligtvis dyrare. Fundera på vad du vill prioritera. Kanske en större (carat) diamant med något lägre gradering av färgen (colour)? Skillnaden mellan olika graderingar av tillexempel färg (colour) och klarhet (clarity) kan i vissa fall vara omöjliga att se skillnad på med blotta ögat. Därav är det kanske inte eftersträvansvärt att betala mer för en diamant av högsta kvalité utan tillexempel välja näst högsta eller tredje högsta? Det kan också skilja i pris mellan olika typer av slipningar (cut). Briljantslipningen är den mest populära. Det är den slipning som effektivast återkastar ljuset och därmed glittrar mest. För att få fram den slipningen behöver mer av en rådiamant slipas bort och den färdiga diamanten får en mindre vikt (carat) än vad en annan slipning från samma rådiamant skulle fått. Därav är de oftast dyrare per carat. Kanske kan en större sten i en mer ovanlig slipning vara ett alternativ? Själv valde jag en smaragdslipad diamant till förlovningsringen.

4. Vintage
Det är en god ide att leta efter förlovningsringar på auktion. Eller finns det en ring inom familjen som inte längre används? Att ringen har en personlig historia kan betyda mycket och ge en extra dimension. Tänk på Kate Middelton som bär Lady Dianas förlovningsring!

5. Var realistisk
Köp smycken och juveler av någon du litar på. Om priset verkar för bra för att vara sant så är det förmodligen det.

Lycka till!

Kommentarer

Populära inlägg